No niin, terveisiä vaan sinne kotikatsomoihin! Moni samassa tilanteessa oleva ehkä jo mietiskelee hoitoihin hakeutumista, joten ajattelin kirjoittaa ylös muutamia asioita, joita olisi julkisella puolella hyvä tietää ensikäyntiä suunnitellessaan. Ehkäpä näin tästä bloginpidosta on hyötyä muillekin!
- Ajanvaraus kannattaa aloittaa noin vuotta ennen suunniteltua ensikäyntiä. Täten ehdit rauhassa kuunnella Ajanvaraustädin arveluja siitä, tuletteko kuitenkin raskautumaan lähiaikoina luomusti, joten kaikki tutkimukset ovat ihan turhaa ajan ja rahan haaskausta. Saat luultavasti (luulotautisen hätähousun leiman, sekä) kehoituksen soittaa seuraavana juhannuksena, tai mikä nyt sattuukaan olevaan Ajanvaraustädin mielestä tarpeeksi etäiseltä ja epämääräiseltä kuulostava ajankohta.
- Juhannus (vuodella ei niin väliä) on hyvä ajankohta lähestyä Ajanvaraustätiä uudelleen. Tällöin saat tietää koko läntisen pallonpuoliskon ja erityisesti kaikkien lääkäreiden olevan lomalla. Aikoja voit soitella uudelleen syksymällä (vuodella ei edelleenkään niin väliä).
- Herra Ylipääjumala on terveyskeskuksessa Se Lääkäri, joka on Erikoistunut (erikoistunut kuuluu lausua haltioituneella äänellä) Tällaisiin Asioihin (joka lausutaan vaivautuneella äänensävyllä). Ylipääjumalan tunnistaa myös siitä, että hänen lomansa kestää puoli vuotta kauemmin kuin muiden lääkäreiden, ja hänelle on käytännössä mahdotonta saada aikaa tämän hallituskauden aikana. Muista osoittaa vilpitön kiitoksesi Ajanvaraustädille hänen suotua sinulle mahdollisuuden nauttia Ylipääjumalan laupeasta läsnäolosta.
- Molempien läsnäolo on ensimmäisellä kerralla olennaisen tärkeää, koska Herra Ylipääjumalala jakaa suunnatonta viisauttaan teidän molempien ylle. Tätä asiaa ei Ajanvaraustäti voi liikaa painottaa. Saatte siis molemmat kikkailla hankalien työaikojenne kanssa päästäksenne nauttimaan teille suodusta tilaisuudesta istua odotusaulassa ennen aamukahdeksaa.
- Molempien läsnäolo on sattumalta myös Herra Ylipääjumalaa suuresti huvittava asiantila, jonka hän osoittaa tokaisemalla teille heti kättelyssä että "Päätitte sitten oikein koko suvun voimalla lähteä lääkäriin". Tälle nokkelalle kommentille on viisainta naurahtaa jään rikkomiseksi. Samalle saatte heti tapaamisen alussa tietää, ettei Ylipääjumalalla ole aikomustakaan millään tavoin teitä kumpaakaan tutkailla, joten olisitte oikeastaan voineet lähettää vastaanotolle vaikka naapurin mummon, jolla olisikin paremmin aikaa viettää aamunsa vastaanotolla.
- "Opas tahattoman lapsettomuuden kohtaamiseen" on teos, jonka Herra Ylipääjumala läimäyttää pöydälle keskustelun alkajaisiksi. Tämä herättää suunnatonta luottamusta Ylipääjumalan tietämykseen asian tiimoilta, kun hän alkajaisiksi lukee ääneen johdantokappaleen siitä, kuinka lapsettomuuden syy on kolmasosassa tapauksia miehessä, kolmasosassa naisessa, ja kuinka kolmasosassa tapauksista syy jää selvittämättä. Tämän jälkeen on uuden nokkeluuden vuoro, kun Ylipääjumala huomauttaa että kaippa sieltä porukasta jokunen sentään raskautuukin. Heh heh. Seuraavaksi varmistetaan se, maistuuko potilaalle viina vähän turhankin kanssa. No eikö? Jaa. Se alkukeskustelusta. Asiaan.
- Naisen tutkimukset kestävät noin kaksi minuuttia, jona aikana Ylipääjumala heiluttelee pöydän takaa kättään naisen alavatsan suuntaan, ja tiedustelee, onko potilaalla ollut "naisten vaivoja". Kun tämä asia on saatu selville, tarkistetaan vielä onko nainen käynyt "gynellä". Vastaukseksi riittää kyllä tai ei, ihan sama koska, missä ja millaisin tuloksin, ja näin onkin tutkimukset saatu naisen osalta valmiiksi.
- Miehen tutkimukset ovat edellä kuvattua monimutkaista proseduuria yksinkertaisemmat, joskin yhteisenä piirteenä voidaan mainita käden heiluttelu pöydän takaa tutkittavan alapään suunnille. Miehen kysymyspatteristoon kuuluu vain yksi diagnostinen kysymys: "Pelaakos se (*vink vink*) niinkuin pitääkin?" Näin onkin saatu pariskunnan molemmat osapuolet tutkittua.
- Vapaa keskustelu on se vaihe vastaanottokäynnistä, jolloin potilas saa esittää kysymyksiä mahdollisesti vielä epäselvistä asioista. Tiedustelut mahdollisista lapsettomuuden syistä saavat vastauksensa, kun Ylipääjumala kertoo diagnoosinsa. "Se on kuule sun ihan turha spekuloida noilla syillä, kun te ette sitä lasta saa, niin onko se nyt tärkeää että mistä syystä sitä ei sitten saakaan? Teikäläisistä (tämä ammattikielen termi viittaa oppaassakin mainittuihin tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviin) kolmannes ei koskaan saa lasta, vaikka voihan se vielä tosta napsahtaa."
- Naisten vaivat on se taikasana, jolla on varmistuneesta diagnoosista huolimatta mahdollisuus saada lähete "joidenkin hormoonitasojen" tutkimuksiin, vaikka niiden ottaminen tässä lapsettomuusasiassa turhaa onkin. Ylipääjumalalta on hyvä kysyä ohjeistusta siihen, missä vaiheessa kiertoa näytteet olisi hyvä käydä otattamassa. No kahteentoistahan se labra on auki. Ai kahdesti otattamaan, siis miten niin alku- ja loppukierrosta? Eiköhän se ole ihan viisainta kerralla ottaa kaikki tarvittavat näytteet.
- Yksityinen sektori on se osoite, jossa miehen osalta voi tutkimuksia halutessaan käydä teetättämässä. Ylipääjumala osaa varmasti nimeltä mainita muutaman klinikan nimen. Julkisen sektorin lähetettä tutkimuksiin voidaan katsella sitten näiden tutkimusten teettämisen jälkeen. Omakustanteisuus on tässä kohden avainsana.
- Puhelinaika tulosten valmistuttua on aivan turha käsite, ei mitään semmoisia. Ylipääjumala voi kirjoittaa lähetteeseen, että potilaat tuovat tulokset mukanaan yksityiseltä puolelta. Ei muuta kun ilmoitus Ajanvaraustädille, kun kaikki tarvittavat tutkimukset on tehty, kyllä Ylipääjumala sitten sen lähetteen eteenpäin kirjoittaa. Aikanaan.
- Hoitojonot ovat tällä hetkellä varsin maltilliset, tietää Ylipääjumala. Jos saatte seuraavalla viikolla käytyä testeissä, voi aikaa jatkotutkimuksiin odotella jo ensi vuodelle. Ei muuta kun kiitosta vaan ja näkemiin.
Kommentit